HELENA SAARIKOSKI 1125

Olen vuosaarelainen, aikuisen pojan äiti ja neljän lapsen isoäiti. Olen syntynyt ja asunut koko ikäni Helsingissä. Olen ollut lapsinäyttelijänä Kaupunginteatterissa, nakkikioskin myyjänä Rautatieasemalla ja narikkatyttönä, ulkosiivoojana ja kassana Uimastadikalla. Olen opiskellut kahdeksantoista vuotta Helsingin yliopistossa. Vapaan tutkijan urallani olen tehnyt myös yliopiston opettajan, projektinjohtajan, tietokirjailijan, kriitikon, tieteellisen toimittajan, kustannustoimittajan ja asiantuntijan töitä. Olen toiminut kolmen rekisteröidyn yhdistyksen puheenjohtajana ja viimeiset kymmenen vuotta osuuskunnan toimitusjohtajana.

Olen ryhtynyt kuntapolitiikkaan lähimetsääni uhkaavan raskaan rakentamisen takia. Olen ollut organisoimassa asukastoimintaa Kallahden metsien suojelemiseksi. Sama toistuu nyt joka puolella Helsinkiä: paikalliset asukkaat joutuvat konfliktiin kaupungin kanssa. Joskus asukkaat ovat pystyneet vaikuttamaan suunnitelmiin, mutta usein kaavoja on jouduttu viemään jopa oikeuden ratkaistavaksi. Lainvastainen kaavasuunnittelu ei kerta kaikkiaan käy! Valtuuston hyvät päätökset ilmastonmuutoksen ehkäisemisestä ja luonnon monimuotoisuuden varjelemisesta on pystyttävä viemään myös virkamiesten käytännön toimintaan. Sijoittajavetoinen kaupunkisuunnittelu ei ole tehnyt hyvää kaupunkia eikä ratkaissut yhtä pahimmista ongelmista: asumisen ylihintaa.

Helsingissä voi asua kohtuuhinnalla, jos saa kaupungin vuokra-asunnon, mikä onnenpotku minua kohtasi ollessani opiskelija ja pikkulapsen yksinhuoltaja. Kun asukasdemokratia toimii, ”onni asuu Hekalla”. Hekan asukasomistajat voivat yhdessä toimien vaikuttaa talon, naapuruston, oman asuin- ja elinympäristönsä parhaaksi. Kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa on lisättävä ja paljon. Asuminen on perusoikeus, ei joidenkuiden voitontavoittelun väline. Kaupunkilaiseen elämäntapaan kuuluu asumisen, elämisen ja ympäristön asioiden hoitaminen yhdessä, kaikkien erilaisia elämäntapoja, arvoja ja omaa tilaa kunnioittaen.

FT, dosentti, tutkija, tietokirjailija. Kulttuuriosuuskunta Partuunan toimitusjohtaja ja kustantaja. Kallahti Kallvik ry:n puheenjohtaja. Heka Oy:n talotoimikunnan varapuheenjohtaja.

Vuosaari

partuuna.fi/helenasaarikoski/

twitter.com/HSaarikoski

www.facebook.com/helena.saarikoski/

saarikoski.helena@gmail.com

1 125