”Pelastetaan Helsinki”: lähiluonto, lähipalvelut, lähidemokratia ja tasa-arvo

Kuntavaaleihin tulee Helsingissä uusi vaihtoehto, puolueisiin sitoutumaton Asukkaiden Helsinki -yhteislista. Se haluaa pelastaa Helsingin puolustamalla lähiluontoa, lähipalveluja, lähidemokratiaa ja tasa-arvoa.

Asukkaiden Helsinki -yhteislista vaatii stoppia viheralueille rakentamiselle, palvelujen alibudjetoimisen lopettamista ja vastaamista koronakriisiin parantamalla palveluja ja työllisyyttä.

– Helsinkiä on rakennettava asukkaita varten. Asukkailla on oltava todellista sananvaltaa oman asuinalueensa asioihin. Ihmisille rakkaat ja ympäristölle tärkeät lähimetsät, kalliot ja rannat on säästettävä. Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden hupeneminen vaativat tehokkaita toimia kaupungilta, sanoo vuosaarelainen asukasaktiivi Helena Saarikoski.

Koronapandemia, pidentyneet hoitojonot ja työntekijöiden uupuminen hälyttävät terveys- ja sosiaalipalvelujen pahasta alibudjetoimisesta, sanoo eläkeläisaktiivi Olli Salin.

– Helsingin on ohjattava lisää rahaa palveluihin muun muassa potilasjonojen purkamiseksi ja riittävän hoitajamitoituksen toteuttamiseksi. Samalla on hylättävä suunnitelmat lopettaa yli kymmenen lähiterveysasemaa, hän esittää.

Pro Luonto -yhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti muistuttaa, että Helsingissä tehdään seuraavalla valtuustokaudella merkittäviä päätöksiä.

– Meidän on kyettävä ehkäisemään ilmastonmuutosta, suojeltava arvokas kaupunkiluontomme ja pidettävä huolta siitä, että kaikille asukkaille on tarjolla riittävät palvelut, ei vain hyvätuloisille. Helsingissä valtaa käyttävät puolueet ovat päätöksillään vieneet rakasta kaupunkiamme huonompaan suuntaan, nyt on muutoksen aika, Välipirtti korostaa.

Helsingissä on paljon mahdollisuuksia ja kansalaistoimintaa, mutta päätöksiä tehdään toistuvasti asukkaita kuuntelematta. On tolkutonta, että kaupunki kerää jopa koronakriisin aikana satoja miljoonia ylijäämää, perustelee yhteislistan tarvetta toimittaja Yrjö Hakanen.

– Pormestarivallan sijaan haluamme kehittää lähidemokratiaa, kuten laajempaa osallistuvaa budjetointia ja alueellisia lähidemokratian foorumeita, joilla on myös todellista päätösvaltaa.

 

Yhteislistan ensimmäiset ehdokkaat

Asukkaiden Helsinki -yhteislista muodostetaan keräämällä kullekin ehdokkaalle kymmenen helsinkiläisen muodostama ns. valitsijayhdistys.

Yhteislistan ensimmäisiä ehdokkaita ovat mm. sataman terminaalimies ja luottamusmies Hannu Aaltonen Roihuvuoresta, toimittaja Yrjö Hakanen Pirkkolasta, terveydenhoitaja Päivi Hedman Mellunmäestä, laulaja Merikukka Kiviharju Kalliosta, ruotsinkielisten sote-tukipalvelujen luottamusmies Anneli Korhonen Kannelmäestä, omaishoitaja Matti Laitinen Vallilasta, Kallahti Kallvik ry:n puheenjohtaja, dosentti Helena Saarikoski Vuosaaresta, eläkeläisaktivisti Olli Salin Vallilasta, lapsiperhejärjestön toiminnanjohtaja ja yrittäjä Margit Sjöroos Roihuvuori-Kulosaaresta ja Pro Luonto ry:n puheenjohtaja Mika Välipirtti Arabianrannasta.