”Meidän Stadissa oltava muitakin arvoja kuin raha”

Näyttelijä Katja Kiuru ehdolle kuntavaalissa

Monista elokuvista ja televisiosarjoista tuttu näyttelijä Katja Kiuru joutui muutama vuosi sitten tahtomattaan syvälle Helsingin rakentamisen hyvä veli ja sisko -verkostojen suohon. Kokemukset turhauttivat, mutta myös vihastuttivat – ja ovat nyt saaneet asettumaan ehdolle kuntavaaleissa Asukkaiden Helsinki -yhteislistalle.

– Puoluepolitiikkaa vierastan, monissa asioissa on katsottava sen tuolle puolen ja asetettava ihminen korporaatioiden edelle. Kun puolueisiin sitoutumattoman Asukkaiden Helsinki -listan suunnasta lähestyttiin, sen tavoitteet vastasivat kokemuksiini.

Katja Kiuru haluaa nostaa vaalikeskusteluihin erityisesti neljä teemaa: lähidemokratia, tasa-arvo, luonnon ja kulttuuriperinnön suojeleminen sekä tiloja ja tilaisuuksia ihmisten kohtaamisille.

– Asukkaiden kuuleminen on usein näennäistä, on myös kuunneltava. Virastoilta on minullekin tullut kiireellisiä vastauksia vaativia kirjeitä juhannuksena ja jouluna – kuin kiusallaan hallintoalamaisille.

Syksyllä 2017 Kiuru joutui keskelle kotiympäristönsä kulttuuri- ja luontoarvoja uhkaavaa rakennushanketta. Valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön puolustaminen vei aikaa ja voimia, kun vastassa oli toinen toisilleen työkeikkoja ja lupia jakava hyvävelisiskoverkosto.

– Poikkeamisluvalla osoitettiin tontin koillisosaan rakentamista, mutta räjäytetäänkin peruskallio luoteisosassa. Suojellut männyt kaadettiin rakentamisen tieltä. Kaupungin omistamia vanhoja rakennuksia jätetään tyhjilleen ränsistymään, ja sitten tarjotaan sijoittajille ja gryndereille.

– Stadilla ei näytä ainakaan rakentamisen kuvioissa olevan muita arvoja kuin raha. Mutta mikä arvo se on? On kyse meidän stadista, meidän muistoista, meidän elämästä. Siksi tarvitaan lähidemokratiaa.

Yksinäisyys ei ole tässä kaupungissa häpeä, vaan valtavirtaa, huomauttaa Kiuru. Hän peräänkuuluttaa kohtaamisten tiloja ja tilaisuuksia. Moninaiset ja satunnaisetkin kohtaamiset rakentavat tutkitusti ihmisen hyvinvointia ja terveyttä.

Katja Kiuru ja stadi

Moni tunnistaa Katja Kiurun kadulla, vaikka eivät välttämättä muista, mistä. Se voi olla Ruusun aika, Sorjonen tai joku muu tv-sarja, elokuva Huomenna, Routasydän tai esimerkiksi Vares tai näytelmäroolit Tampereen Työväen Teatterissa. Vuonna 2017 Kiuru julkaisi tietokirjan Palasina ja kokonaisena: Ihminen näyttämöllä (Kirjapaja).

Nuoruuden kansainvälisten vuosien sekä Tampereen ja Karkkilan jälkeen Kiuru palasi Helsinkiin, syntymäkaupunkiinsa, hän on ollut mukana muun muassa Kallion Kulttuuriverkostossa ja järjestämässä sen kulttuuriviikkoja Kallio Kukkii ja Kipinöi. Lisäksi hän on toiminut neljä vuotta eduskunnan ja kulttuurielämän edustajien välistä yhteydenpitoa ja kulttuuripoliittista keskustelua edistämään perustetun Arkadia-seuran varapuheenjohtajana.

Nykyisin Kiuru toimii kehopsykoterapeuttina, johon hän on hankkinut ammatillisen koulutuksen.

Vaaleihin Katja Kiuru osallistuu ensi kertaa ehdokkaana.