Valtuustoinfo 12/2024

Helsingin kaupunginvaltuustossa 26.8.2024 tapahtunutta

Helsingin valtuuston syyskausi alkoi kyselytunnilla. Päätöksistä laajakantoisin oli Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelma. Keskustelua herättivät myös Ympäristöraportti 2023 ja eräät asemakaavojen muutokset. Kokouksen aluksi pidettiin hiljainen hetki noin 30 vuoden ajan kaupungin luottamustehtävissä, valtuutettuna ja lautakunnissa toimineen Olli Salinin muistolle.

Asuntokysymyksiä

Kyselytunnilla apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) selitteli, miksi HEKAn asunnoista iso osa on jatkuvasti tyhjänä ja vuokralaiset joutuvat maksamaan tämän seurauksena yhteensä miljoonien lisäkuluja. HEKAn tarjotuista asunnoista kieltäytyy nykyisin jo puolet asunnonhakijoista. Vastauksia ei saatu siihen, miksi asuntojen välittäminen siirrettiin kaupunkiympäristötoimialalle tai miksi kaupungin asuntojen vuokrataso on niin korkea.

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelman seuraavalle neljälle vuodelle. Tavoitteena on 7 000 uutta asuntoa joka vuosi. Niistä vähintään 55 % toteutetaan asuinalueiden täydennysrakentamisella.

Keskeisenä tavoitteena on ”monipuolistaa” asuntokantaa lisäämällä omistusasuntojen osuutta. Uusista asunnoista 45-50 % on ohjelmassa omistusasuntoja ja säänneltyjä ara-vuokra-asuntoja vain 25-30 % (luvussa ovat mukana myös opiskelija- ja muiden erityisryhmien ara-asunnot). Hitas ja asumisoikeusjärjestelmät ajetaan alas eikä niiden aiemman osuuden kattaminen ole näköpiirissä.

Omistusasuntoja korostava linja vastaa huonosti tilanteeseen, jossa asuntojen hinnat ovat kohtuuttoman korkeat, ihmiset joutuvat liikkumaan työn ja opiskelun perässä ja jossa oikeistohallitus leikkaa asumisen tukia ja asuntorahoitusta (esimerkiksi vanhusten ja opiskelijoiden asuntojen rakentamiseen ei valtio anna enää lainoitusta).

Asuinalueiden kehittämisessä ohjelmasta saa turhaan etsiä linjausta lähipäiväkotien, lähiterveysasemien ja muiden lähipalvelujen turvaamiseksi. Viheralueiden osalta luvataan turvata vain yleiskaavan 2016 mukaiset viheryhteydet ja viherverkostot. Ohjelmasta puuttuvat ympäristökriisin korostamat uudelleenarviot riittävien viheralueiden ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi kasvavassa kaupungissa.

Ympäristöraportti

Valtuusto keskusteli Ympäristöraportista vuodelta 2023. Se merkittiin tiedoksi, ilman varsinaisia päätöksiä. Raportti sisältää monia hyödyllisiä tietoja. Esimerkiksi ilmastopäästöt ovat vähentyneet erityisesti energiatuotannossa, valmisteilla on uusi luonnonsuojeluohjelma, rakentamisessa on alettu vaatia vähähiilisiä ratkaisuja, joukkoliikenteen osuus on jopa hieman supistunut. Sen sijaan HSL:n lippujen hintojen alentamisesta, palvelujen keskittämisen ympäristölle haitallisista vaikutuksista ja Kansallisen kaupunkipuiston puiston perustamisesta raportti ei sano mitään.

Kaava- ja kiinteistöasioita

Valtuusto hyväksyi hankesuunnitelman Suvilahden tiilisen kaasukellon käytettävyyden parantamiseksi.

Jätkäsaaren päiväkoti- ja peruskoulupaikkojen alimitoituksen korjaamiseksi hyväksyttiin Melkinlaiturin peruskoulun ja päiväkodin uudisrakennushanke.

Kannelmäkeen päätettiin 60-luvulla rakennetun Runonlaulajantien peruskoulun korvaavan uuden koulurakennuksen hanke.

Lauttasaaren Vattuniemeen hyväksyttiin 15 tontille asemakaavanmuutos, joka lisää asuntorakentamista pääosin teollisuus- ja toimistokäytössä olevalle alueelle.

Paloheinään hyväksyttiin asemakaavamuutos, joka mahdollistaa nelikerroksisen kerrostalokorttelin rakentamisen pientaloalueelle. Alueen asukkaiden laajasti vastustama esitys hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti.

Samoin yksimielisesti hyväksyttiin kaavamuutos, jolla Paloheinän golfkenttä laajennetaan 9-väyläisestä täysimittaiseksi 18-väyläiseksi. Näin toteutui se, mistä asukkaat varoittivat jo kun golf-kentästä tehtiin 9-väyläinen. Nyt laajennusta pehmennettiin lupaamalla säilyttää Haltialanpeltojen maisema avoimena ja edistää luonnon monimuotoisuutta golf-kentällä.

Puistolan asemanseudulle hyväksyttiin kaavaratkaisu, joka mahdollistaa monitoimitalojen rakentamisen ja laajentamisen Tapulikaupungin Maatullinpuistossa ja Puistolan Suuntimonpuistossa.

Myllypuron Myllypadontie 3:n tontille hyväksyttiin asemakaavan muutos, joka mahdollistaa lisää kerrostaloja tontille. Lisäksi valtuusto hyväksyi Mellunkylään Länsimäentien pohjoisosaan, Laakavuoren korttelitaloa ja mahdollista Vantaan  ratikkalinjaa koskevan kaavamuutoksen.

Europarlamenttiin valitun Maria Ohisalon tilalle valtuuston varsinaiseksi jäseneksi nousi Sanna Vesikansa.

Kokouksen kestettyä viisi tuntia, jätettiin pöydälle seuraavaan kokoukseen käsiteltäväksi jäljellä olleita vastauksia valtuutettujen aloitteisiin.

Tulevia tapahtumia

Valtuusto kokoontuu seuraavan kerran 11.9.

Asukkaiden Helsinki ry:n kokous on maanantaina 30.9. klo 16 alkaen Helsingin Sairaus- ja tapaturmainvalidien toimistolla Kulmavuorenkatu 5. Jos olet kiinnostunut seuraamaan ja vaikuttamaan Helsingin kuntapolitiikkaan, tervetuloa.

Olli Salinin muistoksi järjestetään keskustelutilaisuus tiistaina 1.10. klo 17 Rauhanasemalla (Pasilan Veturitorilla). Sosiaali- ja terveyspolitiikan emeritusprofessori Juhani Lehto, Kallio-Vallilan Eläkeläisten puheenjohtaja Mirja Arajärvi, kaupunginosayhdistysten Helka ry:n toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka ja toimittaja Risto Kolanen avaavat muistelua ja keskustelua haasteista Ollille tärkeiden asioiden edistämisessä. Lauluja esittää Merikukka Kiviharju.

YRJÖ HAKANEN