Vaaliohjelma: Asukkaat ja luonto ensin – uusi suunta Helsingille

Helsingin kuntavaaleihin on syntynyt uudenlainen puolueisiin sitoutumaton Asukkaiden Helsinki -lista, jolla yhdistyvät asukastoiminta, kaupunkiaktivismi ja asiantuntemus. Yhteislista haluaa avata asukkaille lisää mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon ja vastata ihmisen ja luonnon hyvinvointia uhkaaviin haasteisiin.

– Asukkaiden huoli rakentamisen aiheuttamasta uhasta Helsingin luonnolle sekä kaupungin hallitsemattoman kasvun aiheuttamasta elinympäristön ja palvelujen ja heikentymisestä on otettava vakavasti. Se tarkoittaa Helsingin yleiskaavan ja rakentamistavoitteiden uudelleenarvioimista, palvelujen alibudjetoinnin lopettamista ja valtaa keskittävän pormestarimallin korvaamista osallistuvalla demokratialla, kertoo vuosaarelainen asukasaktiivi Helena Saarikoski, yhteislistan koordinaatioryhmän jäsen.

Asukkaiden Helsinki -yhteislistan vaaliohjelmassa esitetään vaihtoehto nykyiselle politiikalle, joka tavoittelee Helsingin ja markkinoiden kasvua asukkaiden ja hyvinvoinnin kustannuksella. Ohjelmassa esitetään Helsingin kehitykselle uusi suunta, jonka ytimessä ovat lähiluonto, lähipalvelut, lähidemokratia ja tasa-arvo.

Vaaliohjelmassa esitetään konkreettisia ehdotuksia ja kutsutaan yhteistoimintaan kahdeksan päätavoitteen toteuttamiseksi:

  • Pormestarivallan sijaan lähidemokratiaa, jolla on todellista päätösvaltaa.
  • Ilmastotekoja ja loppu viheralueille rakentamiselle.
  • Eroon hoito- ja hoivavajeesta.
  • Koulutus ja kulttuuri kuuluvat kaikille.
  • Asumismenot ja joukkoliikenteen maksut alas.
  • Työntekijöiden palkkaus ja työllisyys kuntoon.
  • Tasa-arvoiseen ja solidaariseen Helsinkiin.
  • Kaupungin ylijäämät asukkaiden hyvinvointiin.

Asukkaiden Helsinki -yhteislistan vaaliohjelma löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä. Sen A 4 -tulostusversio on täällä.

Nyt näillä sivuilla esitelty 22 ehdokkaan lista täydentyy. Tulossa on lisää kiinnostavia uusia kasvoja, rohkeita avauksia ja konkreettisia aloitteita.