Sosiaali- ja terveyspalveluihin tarvitaan lisärahaa

Asukkaiden Helsinki -verkoston mielestä Helsingin budjettiin tarvitaan ensi vuodelle ja sitä eteenpäinkin lisää rahaa kymmeniä miljoonia euroja. Koronasta johtuen ovat tuhannet helsinkiläisten sairaudet ja vaivat jääneet hoitamatta ajallaan, sekä leikkaukset että hammashoidot, kotihoidosta ja pitkäaikaishoidosta puhumattakaan.  Pelkästään sote-palveluihin tarvitaan koronasta aiheutuviin hoito- ja palveluvajeisiin 100 miljoonaa euroa.

Yli 75-vuotiaiden ikäihmisten määrä kasvaa nopeasti ja samaan aikaan tarvitaan ympärivuorokautishoidon henkilöstöä runsaasti lisää. Erityisen vaikea tilanne on ammattitaitoisen, osaavan ja pysyvän henkilöstön saamisessa kotihoidon vaativiin tehtäviin. Henkilöstön Helsinki-lisään ja koronapalkkioon tarvitaan kymmeniä miljoonia.

Myös Seniori-infon toiminnan laajentamiseen, henkilökohtaisen palvelun turvaamisen eläkeikäisille, joilla ei ole digilaitteita tai -osaamista, tarvitaan lisää henkilöitä niin terveysasemille, seniorikeskuksiin kuin muihinkin palveluihin kuten kulttuuri- ja liikuntapalveluihin.

Helsingistä on tehtävä ikäystävällinen ja muistiystävällinen kaupunki, joka toimii myös käytännössä oman strategiansa mukaisesti niin, ettei ketään jätetä heitteille kylmien markkinavoimien varaan. Ulkoistamisen ja yksityistämisen sijasta on kehitettävä sosiaali- ja terveyspalveluja ennen muuta kaupungin ja HUS:n omana toimintana.

Budjettiesitystä tulee korjata

Kaupungin budjettia tuleekin valtuustokäsittelyssä korjata siten, että asukkaille välttämättömät sote-, opetus- ja kasvatus- sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut turvataan. Samalla pitää varmistaa maksuttomaan joukkoliikenteeseen ja sähköiseen liikkumiseen siirtyminen, hiilineutraalin tavoitteen saavuttaminen lopettamalla fossiilisten polttoaineiden käyttö, lisäämällä viheralueita, perustamalla kansallinen kaupunkipuisto ja lopettamalla turhat investoinnit tunneleihin ja yliraskaaseen rakentamiseen.

Tähän kaikkeen on jo rahat kaupungin edellisten vuosien miljardien eurojen ylijäämissä. Viime vuodelta ylijäämää tuli lähes 500 miljoonaa ja tämän vuoden ennuste on yli 230 miljoonaa euroa. Nyt on investoitava asukkaiden tarpeisiin ja hyvinvointiin.

16.11.2021

Asukkaiden Helsinki ry