Valtuustoinfo 13/2022

Kaupunginvaltuustossa 24.8.2022 tapahtunutta

Helsingin valtuuston syyskauden ensimmäinenkokous alkoi ylimääräisellä info- ja kyselytilaisuudella kaupungin palkanmaksun kaaoksesta. Valtuutettuja evästi ennen kokousta Senaatintorilla pidetty JHL:n ja OAJ:n Eräpäivä-mielenosoitus, joka vaati palkanmaksun ongelmien ratkaisemiseksi heti.

Pormestari Juhana Vartiainen pahoitteli taas kerran sitä, että osa työntekijöistä ei saa vieläkään palkkaa ajallaan tai se maksetaan virheellisesti. Mitään konkreettista aikataulua ongelmien ratkaisemiselle ei kaupungin johto esittänyt. Avoimeksi jäi myös se, milloin kaupunki päättää hyvityksestä työntekijöille.

Henkilöstöjohtaja Nina Gros selitti palkanmaksujärjestelmän digitalisaation ja toimintamallien muutosten välttämättömyyttä. Hän ei kuitenkaan vastannut siihen, miksi järjestelmä otettiin käyttöön, vaikka tiedettiin, että se ei toiminut virheettömästi ja henkilöstö oli kertonut resursseja olevan liian vähän. Virheiden korjaamisen tahti on kesän lopulla nopeutunut, mutta iso osa palkasta puuttuu yhä noin 1700 työntekijältä ja pienempi osa noin 2700 työntekijältä. Kokonaan vaille palkkaa jää palkanmaksupäivänä vieläkin lähes 200 työntekijää. Selittämättä jäi sekin, miksi järjestelmän muutos tehtiin niin, että rinnalla ei säilytetty alkuvaiheessa varalta vanhaa järjestelmää ja siirretty käyttöönottoa syksyyn, kuten henkilöstön edustajat esittivät. Digipäällikkö Mikko Rusama vähätteli ongelmia selittämällä, että 95 % palkoista on kuitenkin maksettu oikein.

Kansliapäällikkö Sami Sarvilinna joutui selittelemään kilpailuttamatta tehtyä Sarastia-hankintaa ja Deloittelta tehtyjä yli 3 miljoonan konsulttihankintoja, joiden laillisuutta on epäilty.

Kansliapäällikkö, pormestarit ja kaupunginhallituksen jäsenet esiintyivät ikään kuin ongelmat olisivat tulleet heille yllätyksenä, vaikka henkilöstön edustajat olivat varoittaneet riskeistä jo ennalta ja poliittiset päättäjät olivat itse tehneet päätöksiä resurssien alimitoittamisesta. Vaille konkreettisia vastauksia jäivät myös kysymykset siitä, miten työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia lisätään, onko syytä vaihtaa kaupungin puolella asiasta vastaavia johtajia ja onko Sarastialla korvausvelvollisuuksia.

 

Päätösasioita

Valtuuston kokouksessa oli vain muutama varsinainen päätösasia. Oulunkylään hyväksyttiin parin tontin asemakaavan muutos. Talin liikuntapuiston itäiseen osaan hyväksyttiin uusi kaava, joka mahdollistaa alueen liikuntahallien laajentamisen.

Tapaninkylään hyväksyttiin päiväkoti Jäkälän uudisrakentamishanke. Lisäksi päätettiin eräitä muutoksia äänestysalueiden rajoihin uusien alueiden rakentamiseen liittyen.

Valtuuston puheenjohtajana jatkaa Fatim Diarra (Vihr). 1. varapuheenjohtajaksi palasi  Harry Bogomoloff (Kok.) ja 2. varapuheenjohtajana jatkaa Pilvi Torsti (SDP).

Valtuusto kokoontuu seuraavan kerran 7. syyskuuta.

YRJÖ HAKANEN