Valtuustoinfo 14/2022

Kaupunginvaltuustossa 7.9.2022 tapahtunutta

Helsingin valtuusto kävi eilisen kokouksen kyselytunnilla laajan keskustelun siitä, miten kaupunki ja sen kokonaan omistaman Helen Oy vastaavat energiakriisiin. Muita asioita oli vain kaksi asemakaavanmuutosta.

Energiakriisi ja Helen

Esitettyjen arvioiden mukaan sähkön riittävyys tuskin tulee olemaan Helsingissä ongelma, hinnan nousu kylläkin. Pormestari Vartiaisen mukaan omistajan ei ole lähtökohtaisesti sopivaa tai edes oikeudellisesti mahdollista puuttua Helenin markkinaehtoiseen ja operatiiviseen toimintaan. Hän torjui mahdollisuuden luoda omaa hinnoittelua helsinkiläisille, kuten eräissä muissa kaupungeissa on tehty. Tosiasiassa mikään laki ei estä Heleniä myymästä helsinkiläisille edullista sähköä eriyttämällä toimintansa muualla Suomessa ja irrottamalla paikallisen myynnin pörssihinnoista.

Positiivisena uutisena valtuustolle kerrottiin Helenin Vuosaareen rakentaman biolämpövoimalan aloittavan tuotannon vuodenvaihteessa. Valmisteilla on sähkön säästöä kaupungin omissa toiminnoissa.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit halusivat jatkaa Hanasaaren ja Salmisaaren kivihiilivoimaloiden toimintaa tai ainakin lykätä niiden sulkemista. SDP esitti keskustelua Helenin kanssa tuottotavoitteiden kohtuullistamisesta, jotta hintojen nousua hillitään. Vihreät toivoivat ulkomainonnan hillitsemistä. Helenin puheenjohtaja vihreiden Osmo Soininvaara sälytti vastuun kokonaan valtiolle ja EU:lle ja korosti Helenin osalta vain tarvetta nostaa lisää etenkin kaukolämmön hintaa.

Uutelan kiistelty asemakaava

Asemakaavojen kahdesta muutosesityksistä laajempaa keskustelua herätti Vuosaaren Uutelan Hallkullanniemi-Nuottasaari-alueen asemakaava. Kaava vahvistaa alueen luonteen virkistysalueena. Vuosaari-seura ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys vetosivat kuitenkin alueen säilyttämiseksi mahdollisimman luonnontilaisena. SDP:n Ville Jalovaaran näihin vetoomuksiin perustunut palautusesitys kaatui äänin 80-4.

Laajasalon Jollakseen hyväksyttiin kaavamuutos, joka mahdollistaa pienrakentamista Hämeenapajantien, Puhuritien ja Puuskakujan varsille.

Tulevia tapahtumia

Valtuuston seuraava kokous on 21. syyskuuta.

Kaupunginhallituksen sotepe-uudistysjaosto valmistelee 19.9. kokouksessaan uuden sote-lain edellyttämää palvelustrategiaa ja talousarvioesitystä, jotka tulevat marraskuussa valtuuston päätettäväksi. Sote-virkamiesjohdon valmistelemat esitykset jatkavat palvelujen alibudjetoimista ja lähiterveysasemien lopettamisen linjaa, jota mm. vanhusneuvosto ja monet kaupunginosayhdistykset ovat arvostelleet. Virkamiesjohto vetoaa siihen, että valtion rahoitus supistuu. Helsingillä on kuitenkin sote-lainsäädännössä erityisasema ja se voi itse ohjata ylijäämistään lisää rahaa palveluihin. Tähän asiaan kannattaa nyt ottaa kantaa eri tahoilla, jotta helsinkiläisten palveluja ei heikennetä.

Asukkaiden Helsinki -verkoston kaikille kiinnostuneille avoin tapaaminen on tiistaina 13.9. klo 17 HeSTI:n toimitilassa, Kulmavuorenkatu 5, lähellä Sörnäisten metroasemaa. Jos et pääse paikalle, mutta olet kiinnostunut osallistumaan verkostoon, laita viestiä osoitteella asukkaiden.helsinki@gmail.com 

YRJÖ HAKANEN

(Artikkelin kuva Vuosaaren biolämpövoimala: Helen.fi)