Kuka kuntavaikuttaa ja mitä, häh?

Yle, meidän verovaroillamme kustannettu, kertoo helsinkiläisille tehdyn kyselyn tuloksista: kuka johtaa pormestarikisaa. Asialla Taloustutkimus. Naurahtaisin ellen jo vuodattaisi kiukun kyyneleitä: emme me valitse kuntavaalissa pormestaria! Kuinkahan moni vastaaja kuvittelee toisin?

Menemättä tässä pormestarivaalin yksityiskohtiin huokaan helpotuksesta ääneen: Asukkaiden Helsinki -yhteislista ehdottaa lähidemokratia-aloitteessaan pormestarivallan ja sen ympärille kasvaneen vallan purkamista. Tilalle lähidemokratiaa.

Lähidemokratia käy ilmaisesta harrastuksesta vertaistukiryhmässä. Se parantaa osallistujiensa elämänlaatua. Tässä on jo riittävän hyvä syy sen käyttöönottamiseen.

*****

Asukkaiden Helsinki -lista on minulle uusi tuttavuus, vain viime pääsiäisestä asti. Havaitsin heti maailmankuvassamme paljon yhteneväisyyksiä ja siksi oli helppoa heittäytyä surutta mukaan.

Lähdin yhteislistan ehdokkaaksi vaaleihin ajaakseni kunnallispolitiikkaan tärkeäksi kokemiani asioita. Yksi niistä on juurtunut minuun lapsuudesta asti: ”rötösherrat kuriin”. Lause yhdistyy lapsuudenmuistoissani pehmeä-ääniseen shampoomainokseen samoilta ajoilta: hellä mietonen.

Muutaman vuosikymmenen ajan ehdin ajatella kyseisten aiheiden jääneen historiaan, poistuneen tuotevalikoimasta ja vain humisevan muistoina päässäni. Toisen kohdalla onkin niin, mutta toinen tuote vaikuttaa vain voimistaneen asemaansa. Eikä siis vain päässäni, ikävä kyllä, vaan reaalimaailmassa. (Mieluummin olisin pitänyt Hellä Mietosen!)

*****

Herrojen rinnalla on myös nykyään ehdottomasti mainittava rouvat, rötöstelykään ei ole sukupuolisidonnaista. Ja se sopii yhteen ikuiseen kärkiteemaan elämässämme: tasa-arvoon.

Asukkaiden Helsinki -yhteislistalla on vahva aloitepaperi myös tasa-arvosta. Sukupuolten tasa-arvon rinnalla kaipaan tasa-arvoa yhteiskunnan palveluihin. Esimerkiksi verohallintoon voin soittaa, saada palvelualttiin ihmisen langan päähän ja asiat selvitettyä. Jokaisen puhelun jälkeen maksan entistä iloisempana veroni. Samaa ei voi aina sanoa tästä ”maailman toimivimmasta kaupungista”.

Kunnallispoliitikkona voin pikkuriikkisen vaikuttaa siihen, miten verovaroja Stadissa käytetään.

KATJA KIURU
Näyttelijä, psykoterapeutti
Asukkaiden Helsinki -listan ehdokas

Kolumni Asukkaiden Helsinki -lehdessä 2/2021