Valtuustoinfo 1/2022

Kaupunginvaltuuston kevätkausi alkoi kyselytunnilla. Varsinaisista päätösasioista isoimmat koskivat Laakson yhteissairaalan asemakaavaa ja budjettiin varattujen koronatoipumisrahojen jakoa.

Kyselytunti

Valtuuston kyselytunnilla keskusteltiin lumen mereenajon vaihtoehdoista, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen selviytymisestä koronatilanteessa ja kaupungin koronastrategiasta.

Helsinki on tiettävästi ainoa kaupunki, joka jatkaa yhä lumen kuljettamista mereen. Apulaispormestari Anni Sinnemäki joutui myöntämään, että vaihtoehtoja mereen kaatamiselle ei ole valtuuston aiemmasta päätöksestä huolimatta riittävästi selvitetty.

Kulttuuri- ja tapahtuma-aloille kaupunki aikoo ohjata tämän vuoden budjetista koronatukena kulttuurin ja taiteen aloille yli 3 miljoonaa euroa. Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla toivotaan tukien lisäämisen ja oikean suuntaamisen ohella vaikuttamista siihen, että turvalliseksi osoitetut tapahtumajärjestelyt sallitaan.

Pormestari Juhana Vartiainen esitteli kyselytunnilla laajasti kaupungin koronastrategiaa. Hän korosti ensiarvoisena rokotusten ottamista. Hän kertoi kaupungin ottaneen käyttöön kaikki mahdolliset keinot koronan torjumiseen, mutta sivuutti tarpeen lisätä tuntuvasti palvelujen määrärahoja budjetoidusta ja parantaa työntekijöiden palkkausta.

Koronatoipumisrahojen käyttö

Kaupungin budjetissa on koronasta toipumiseen varattu tälle ja ensi vuodelle yhteensä 70 miljoonaa euroa. Kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti siitä 45 miljoonaa osoitettiin sote-toimialalle, kasvatuksen ja koulutuksen alalle 17 miljoonaa ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle 8 miljoonaa euroa. Lisäykset ovat Helsingin noin 5 000 miljoonan budjetissa pieniä. Ne eivät riitä edes poistamaan palvelujen alibudjetoimista, puhumattakaan koronapandemian lisäämästä hoito- ja palveluvajetta. Toisaalta keskustelussa ilmeni, että koronasta toipumiseen viime vuodelle varatuista rahoista on jäänyt monia miljoonia käyttämättä.

Laakson yhteissairaalan asemakaava

Valtuusto hyväksyi asemakaavan muutoksen, joka mahdollistaa Laakson yhteissairaalan muodostamisen. Laaksoon on tarkoitus keskittää mielisairaanhoito ja noin puolet kaikesta Helsingin kaupungin omasta sairaalatoiminnasta (siis muusta kuin HUS). Hankkeen hinta on valtava, miljardi euroa. Pelkkä maanalainen tunneli Laakson sairaalasta Meilahteen maksaa lähes saman verran kuin maksoi lastensairaalan rakentaminen.

Erityisesti Ilkka Taipale arvosteli voimakkaasti kaavaa mm. psykiatrisen sairaalatoiminnan keskittämisestä jättisuureen yksikköön, vaikka siihen voitaisiin käyttää Laakson ohella monia jo olemassa olevia muita ja etenkin pitkäaikaishoitoon sopivampia sairaalatiloja, ja ohjata enemmän rahaa palvelujen parantamiseen. Lisäksi kaava merkitsee asuntojen purkamista alueelta. Kaava hyväksyttiin kuitenkin yksimielisesti.

Muita päätöksiä

Valtuusto hyväksyi hallintosääntöön Helsingin kaupungin liikennelaitoksen yhtiöittämisestä ja jakamisesta aiheutuvat muutokset.

Lisäksi hyväksyttiin Aleksis Kiven koulun perusparannuksen hinnan nousun, tilojen vuokraamisen yksityiseltä Urhea-halli Oy:ltä koulujen liikuntatoimintaan, Ruskeasuon Huopalahdenportin asemakaavan, Kansallismuseon laajennuksen mahdollistavan asemakaavanmuutoksen ja eräitä tonttien vuokrausperusteita.

Seuraava valtuuston kokous on 2. helmikuuta.

YRJÖ HAKANEN