Valtuustoinfo 15/2022

Kaupunginvaltuustossa 21.9.2022 tapahtunutta

Helsingin valtuuston eilisessä kokouksessa oli vain muutama päätösasia. Isoin päätös oli uuden jättikokoisen terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakentaminen Kampin metroaseman sisäänkäynnin päälle. Keskustelua herättivät myös vuokrausperusteet ja niiden pohjana olevien arvioasiakirjojen salaaminen.

Vuokrausperusteet eräille tonteille

Valtuusto hyväksyi aiemmalta pohjalta vuokrausperusteet eräille Kalasataman, Jätkäsaaren ja Kruunuvuorenrannan Hitas-tonteille. Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) kritisoi sitä, että suuri osa vuokrausperusteiden määrittelyn arvioasiakirjoista on määritelty liikesalaisuudeksi.

Keskusteluun nousi myös uutinen siitä, että Paulig ja YIT ovat tietoisesti rikkoneet kaupungin kanssa tekemäänsä sopimusta säänneltyjen asuntojen rakentamisesta eräälle Vuosaaren tontille ja rakentamalla sen sijaan kovan rahan asuntoja. Tällä tavalla ne hyötyivät miljoonia, koska sopimusrikkomuksen sakko on paljon pienempi kuin niiden asunnoista saama tuotto.

Keskustan terveyspalvelujen jättikeskus

Helsingin sote-toimialan johdon ajama lähiterveysasemien lopettaminen ja palvelujen keskittäminen jättikeskuksiin eteni eteläisen Helsingin osalta. Sinikka Vepsä (sd) ja eräät muut valtuutetut kritisoivat palvelujen liiallista keskittämistä ja lähiterveysasemien lopettamista. Kamppiin rakennettavan suuren terveys- ja hyvinvointikeskuksen asemakaavasta hyväksyttiin kuitenkin yksimielisesti.

Kampin keskus on mitoitettu jopa 140 000 asukkaan aluetta varten. Sen valmistuessa aiotaan lopettaa lähiterveysasemat Viiskulmassa, Töölössä ja Ruoholahdessa. Lauttasaareen on lmeisesti jäämässä nykyistä suppeampi sivutoimipiste.

Vastaavia keskittämishankkeita on vireillä myös länsi-, pohjois-, koillis- ja Itä-Helsingissä.

Muita päätöksiä

Valtuusto hyväksyi asemakaavan muutoksen, joka mahdollistaa Runeberginkatu 2:ssa sijaitsevan hotellin laajentamisen. Toinen asemakaavamuutos tehtiin Meilahden entiselle ammattioppilaitoksen tontille Tukholmankatu 10:ssä, jolle Kojamo sai lisää rakennusoikeutta.

Valtuuston seuraava kokous on 5. lokakuuta.

YRJÖ HAKANEN