Valtuustoinfo 17/2023

Helsingin valtuustossa tapahtunutta 1.11.2023

Kaupunginvaltuuston tärkeimpiä ratkaisuja tehtiin keskiviikkona muualla kuin kokoussalissa. Kaupunginhallituksessa edustettuna olevat poliittiset ryhmät valmistelivat tänään julkistettua esitystä Helsingin vuoden 2024 talousarvioksi. Valtuuston kokouksessa oli listalla vähän päätettävää.

Kyselytunti

Valtuuston kokous alkoi kyselytunnilla, jossa keskusteltiin Nina Suomalaisen (kok.) kysymyksestä kiusaamisvapaasta ja turvallisesta ympäristöstä koululaisille, Ville Jalovaaran (sd.) kysymyksestä Helsingin varautumisesta tulevaan osaajapulaan sekä Elina Kauppilan (vas.) kysymyksestä, joka koski luonnon monimuotoisuuden suojelemisesta.

Sotepe-toimialan johtajalle jatkokausi

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen toimialan johtajaksi uudelle 7-vuotiskaudelle valittiin viran nykyinen haltija Juha Jolkkonen. Hänen johdollaan Helsinki on lopettamassa lukuisia lähiterveysasemia ja kieltäytyy käyttämästä omia satojen miljoonien ylimääräisiä varojaan sotepe-palveluihin.

Lisäksi valtuusto päätti mm. kokousajat vuodelle 2024, eräiden rahastojen lakkauttamisesta ja vastauksista pariin valtuustoaloitteeseen.

Budjettisopu kaupunginhallituksessa

Kaupunginhallituksen kaikki poliittiset ryhmät sopivat esityksen vuoden 2024 talousarvioksi ja 2024-2026 taloussuunnitelmaksi. Sopu syntyi pääpiirteissään pormestarin johtaman virkavalmistelun pohjalta. Tällä kertaa mukana olivat kokoomuksen, vihreiden, SDP:n, Vasemmistoliiton ja RKP:n lisäksi myös Perussuomalaiset.

Budjettiesityksen päälinjana on investointien voimakas lisääminen. Se tapahtuu asukkaiden palvelujen ja henkilöstön työehtojen kustannuksella. Kansalaistoiminnan vaikutus näkyi kuitenkin joissain yksittäisissä ratkaisuissa, kuten HEKAn pääomittamisessa, jonka pitäisi mahdollistaa vuokrien nousun hillitsemistä.

Julkaisin aiemmin, budjettineuvottelujen alkaessa kriittisiä arvioita virkavalmisteluna esitetyistä lähtökohdista budjetille. Tänään julkistettu budjettiesitys on syytä tietysti käydä nyt konkreettisesti läpi ja siihen on varmasti aihetta palata.

Kaupunginhallitus käsittelee budjettiesityksen 6.11. ja valtuusto päättää siitä marraskuun aikana.

YRJÖ HAKANEN