Valtuustoinfo 2/2023

Valtuuston kokous 1. helmikuuta 2023 alkoi kyselytunnilla, jossa keskusteltiin Hakaniemen rantatien liikenteestä rakennustöiden aikana, Suomi/Ruotsi toisena kielenä S2-kielen opetuksesta ja STOP VaKava leikki -mielenosoituksen yhteydessä kerättyjen varhaiskasvatuksen olosuhteiden parantamisehdotusten toteuttamismahdollisuuksista.

Kyselytunnilla ei tehdä päätöksiä, mutta valtuutettujen kysymyksiin annetuissa vastauksissa on usein tärkeää tietoa. Esimerkiksi S-opetuksessa on Helsingin peruskouluissa 23 % oppilaista ja määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Oppilaita on kuitenkin sijoitettu joissain tapauksissa S2-ryhmään muilla kuin kielen osaamisen perusteella, pelkästään nimen ja taustan nojalla.

Vastaukset jäävät kuitenkin usein vain sen toistamiseen, mitä kaupunki on kyselyssä esitetyssä asiassa jo tehnyt tai päättänyt. Näin tapahtui nytkin esimerkiksi STOP VaKava leikki -mielenosoituksessa kaupungille esitetyn vetoomuksen kohdalla. Vetoomuksen esityksiin varhaiskasvatuksen kriisin ratkaisemiseksi vastattiin lähinnä vetoamalla tämän vuoden budjettiin.

Laakson yhteissairaala

Valtuuston pari vuotta sitten päättämän Helsingin ja HUS:n Laakson yhteissairaalahankkeen hinta on noussut. Tästä syystä valtuustolle esitettiin hankkeen enimmäishinnan nostamista ja myös menojen nousun hillitsemiseen liittyviä muutoksia hankesuunnitelmaan. Hankkeen hintalappu nousi kymmenillä miljoonilla.

Laakson sairaalaan rakennetaan tilat pääkaupunkiseudun psykiatriselle sairaanhoidolle, HUS:n vaativalle neurologiselle kuntoutukselle ja noin puolelle Helsingin sairaalan somaattisista sairaansijoista sekä näitä tukeville poliklinikoille, palveluille ja opetukselle. Se korvaa mm. Auroran sairaalan toimintoja, Laakson sairaalan nykyisiä toimintoja ja osan Suursuon sairaalan toiminnoista. Potilaspaikkoja tulee yli 900. Hankesuunnitelmaa karsittiin toisaalta niin, että oikeuspsykiatrian tilat kunnostetaan Kellokoskelle ja Laaksoon rakennetaan yksi kerros vähemmän. Kokonaisuutena hanke maksaa Helsingille ja HUS:lle 1 000 miljoonaa euroa. Sen pitäisi olla valmis vuonna 2030.

Päätös hyväksyttiin yksimielisesti. Keskustelua herättivät mm. Laakson sairaalan alueella olevien kaupungin työsuhdeasuntojen purkaminen yhteissairaalan tieltä ja tyhjillään oleva Lastenlinna.

Muita asioita

Valtuuston hyväksyi tilojen vuokraamisen Töölössä Hekalta päiväkodin ja tuetun asumisen käyttöön.

Haagan Lassilaan hyväksyttiin asemakaavan muutos, joka mahdollistaa seniorikeskuksen rakentamisen korvaamaan Hopeatien vanhoja huonokuntoisia rakennuksia.

Vuosaaren Broändan alueelle lähelle Vuosaaren pohjoisen ostoskeskusta hyväksyttiin asemakaava, joka mahdollistaa alueelle asuntorakentamista, johon tulee viherkattoja. Ville Jalovaara tässä yhteydessä esittämä ponsi Vuosaaren sote-palvelujen lisäämisestä hylättiin, sitä kannatti vain 30 valtuutettua.

Valtuuston seuraava kokous on 15.2.

YRJÖ HAKANEN

(Artikkelin kuva: hel.fi)