Valtuustoinfo 10/2023

Kaupunginvaltuustossa 14.6.2023 tapahtunutta

Helsingin valtuuston eilisessä kokouksessa tehtiin henkilövalintoja ja päätettiin jatkaa sote-palvelujen keskittämistä, tällä kertaa Itä-Helsingin osalta. Valtuuston kokoukseen saivat ensi kertaa osallistua myös kaksi nuorisoneuvoston edustajaa, joilla on kuitenkin  puheoikeus vain niissä asioissa, joista valtuuston puheenjohtaja kussakin kokouksessa päättää.

Henkilövalintoja

Valtuuston uudeksi puheenjohtajaksi valittiin vihreiden Reetta Vanhanen, kun Fatim Diarra luopui tehtävästä tultuaan valituksi eduskuntaan. Varapuheenjohtajina jatkavat Harry Bogomoloff (kok) ja Ville Jalovaara (sd). Uudeksi kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestariksi valittiin kansanedustajaksi nousseen Nasima Razmyarin tilalle SDP:n Johanna Laisaari.

Palkkakehitysohjelmasta

Valtuusto hyväksyi esityksen ohjata kaupunginhallituksen käyttövaroista 4,5 miljoonaa euroa palkkakehitysohjelman toteuttamiseen. Keskustelua herätti koko vuodelle tarkoitetun ohjelman muutenkin vaatimattomien määrärahojen päätyminen palkkojen korottamiseen vasta vuoden puolivälissä. Erityisesti kritisoitiin varhaiskasvatuksen palkkauksen jäämistä jälkeen verrattuna naapurikuntien tasoon ja keikkatyöntekijöiden lisääntynyttä käyttöä. Positiivista on se, että osa palkankorotuksista kohdistuu kaikkein pienimpiin, alle 2000 euron kuukausikorotuksiin.

Itä-Helsingin sote-palveluja keskitetään

Valtuusto hyväksyi Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennuksen hankesuunnitelman. Se koskee laajennuksen rakentamista nykyisen Myllypuron pääterveysaseman yhteyteen. Hanke tarkoittaa Kontulan ja Kivikon terveysasemien lopettamista. Kontulaan jää kuitenkin jonkinlainen terveyskioski tms palvelupiste. Lähiterveysasemien merkityksestä käytettiin puheenvuoroja, mutta kukaan ei tehnyt asiasta päätösesitystä.

Yrjönkadun vuonna 1928 valmistuneen uimahallin perusparannukseen hyväksyttiin hankesuunnitelma.

Lisäksi päätettiin muutama pieni asemakaavanmuutos (Pasilan Hertanmäki ja Malminkartanon huippu). Kivikon hiihtohalli siirrettiin Helsingin kaupungin liikuntahalliyhtiölle ja jäähalliksi.

Kuntalaisten aloitteita

Kuntalaisten aloitteiden hidasta käsittelyä kuvaa se, että vasta tässä kokouksessa käsittelyyn tulivat viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolle tulleet seitsemän aloitetta. Aloitteista positiivisen vastauksen sai Töölö-seuran ym aloite luonnonsuojelualueen ja vihersuojavyöhykkeen muodostamisesta Töölönlahden alueelle. Vastauksessa aloitteeseen esitetään asian tutkimisesta, kun Helsingin luonnonsuojeluohjelmaa päivitetään 2023-2024.

Kielteisen vastauksen saivat sen sijaan Asukkaiden Helsinki -verkoston aloite Helen Oy:n hintojen kohtuullistamiseksi, Kommunistinuorten aloite 6 tunnin kokeilusta sote-palveluissa ja Ritva Hartzellin aloite ympäristörahaston perustamisesta. Tukea ei saanut pormestareilta myöskään Helsingin Eläkeläisten Helsingin aluejärjestön aloite HSL-lipun myöntämisestä kaupungin työntekijöille ja ikäihmisille.

Paljon puhetta valtuutettujen aloitteista

Eniten keskustelua käytiin valtuutettujen omiin aloitteisiin annetuista vastauksista. Pelkästään Esplanadin uusien katujärjestelyjen keskeyttämistä esittäneestä perussuomalaisten aloitteesta käytiin peräti 2,5 tunnin keskustelu. Perussuomalaisten esitys sai tukea vain oikealta ja hylättiin äänin 48-31.

Tulevia tapahtumia

Valtuustolla on tänään ja huomenna ns. puoliväliseminaari. Sen aineistoihin ja keskusteluihin voi tutustua tästä linkistä.

Valtuuston kevätkauden viimeinen kokous on ensi keskiviikkona. Se käsittelee mm. viime vuoden tilinpäätöksen, joka osoittaa taas satojen miljoonien ylijäämää.

YRJÖ HAKANEN

(Artikkelin kuva Myllypurosta: hel.fi)